Dobro došli na zvanični sajt GWD Srbija!

Dodeljena priznanja Vidovdanski vitez 2017

Dodelom priznanja Vidovdanski vitez na Zlatiboru započele su Vidovdanske kulturne svečanosti, koje se po  deveti put održavaju  pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i uz podršku Tursitičke organizacije Zlatibor,  -Sva izvorišta i uporišta velikih vitezova srca i uma su ova mesta koja spajaju srpsku tradiciju sa jedne strane i pogled ka zvezdama sa druge - izjavila je primajući priznanje  Aleksandra Ninković Tašić Vitez srpske kulture   (za Obrazovno istraživački rad Pupin memorijalni projekat). - Omiljena pesma Mihajla Pupina, Nikole Tesle i Milutina Milankovića, o kojoj su sva trojica pisala kao poete, a ne kao naučnici bila je Marko Kraljević i Musa Kesedžija. I pored toga Miloš Obilić je kroz sva tri srca prošao kao najveći vitez koji treba da predstavlja srpski narod kako je to govorio Nikola Tesla i Milutin Milanković amerikanskom narodu-.

 

 

Divna Ljubojević se zahvalila na iznenađenju i istakla da  komisija na čelu sa gospodinom Stamatovićem  treba da dobije priznanje Vitez za prepoznavanje pravih vrednosti.  -Ako je sve što sam čuo o sebi u obrazloženju za ovu nagradu istinito, pa i to dasam vitez glume,onda sam ja srećan čovek-izjavio je Vojin Ćetković primajući priznanje.   Hirurg Predrag Savić u ime Hilandarskog lekarskog društva se zahvalio na priznanju i   rekao da je njemu čast što je Hilandarsko lekarsko društvo  koje samo posle godinu dana postojanja broji preko četiristotine članova,stalo u red sa veličinama iz oblasti medicine, koji su prethodnih godina dobili ovo priznanje.   -Ikonopisac se svakoga dana susreće sa vitezovima duha i tela, sa svetiteljima. Kao i svako dete, i ja sam želeo da budem vitez, a sada mi se se to ostvarilo -izjavio  je primajući priznanje Vitez srpskog slikarstva ikonopisac Vojislav Luković  i dodao da je na njemu sada da taj orden nosi časno do kraja.

 

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti  dodelio je i priznanje: Plaketa Vitez srpske književnosti  piscu Ljubomir Simoviću kome je priznanje uručeno u Beogradu. Akademik  Simović  je izjavio da mu je žao što je sprečen da bude na svečanoj dodeli priznanja.-  Pojam vitez mi  deluje previše pretenciozno,rekao je Simović primajući priznanje. Lepo je što se Čajetina odlučila na takav potez i što priznanja obuhataju različite oblasti-. Žao mu je što nije bio u prilici da dođe jer mu je svaki dolazak u njegov rodni kraj pričinjava veliku radost.

 

Primajući priznanje Vitez srpske privrede za projekat Zlatiborske mini hidroelektrane direktor i suvlasnik preduzeća Elektrovat d.o.o.  Radomir Milekić je izjavio da mu je drago što je u ovom projektu prepoznat njihov rad  i značaj projekta za lokalnu zajednicu kao i da mu je čast što pripada miljeu divnih ljudi koji su dobili priznanje. Ovogodišnji nagrađeni, priznanja su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad daju izuzetane doprinose oblastima kojima se bave.          
Program  svojim nastupom upotpunili su glumica Vjera Mujovi, tenor Mirko Milanović i voditelj Ivan Golušin..